Örnek;
http://localhost:61802/?ID=30.11.2012
Şeklinde ID değişkenine değer yolluyorduk sonrada istediğimiz yerde değişkendeki değeri kullanabiliyoruz,Peki neden Url Routing kullanmalıyız;
- Query String'ler sayfa aramasında indexleme işlemlerinde sorun çıkartması, Url Routing ise seo yapısı olduğu için arama motorlarında üst sıralarda, hızlı ve klasör bazlı indexleyebiliyor .
- Parametreler fazla oldukça işin içinden çıkılmaz hal alması. Url Routing'de belirli standartlarda yaptığımız için herhangi bir sorun çıkartmaması.
- Query String Url'leri Kullanıcı tarafından karışık bir görüntüsü olması.
Url Routing Kullanımı
Öncelikle;
- New Project > Web > Asp.Net Empty Web Application ve framework 4.0 projesi olmasına dikkat ediyoruz,çünkü Url Routing framework 4.0 ile beraber geldi.
- Projemizde Sağ Tıklıyoruz > Add > New Item > Global Application Class(Global.asax) seçiyoruz.
- Global.asax dosyasını açtıktan sonra;
- Referance olarak aşağıdaki System.Web.Routing ekliyoruz ;
6.Sıra geldi metodu çağırmaya,metodu uygulamamız start olduğunda çağıracağız yani Application_Start metodunu kullanacağız bu metod,Uygulamamız start olduğunda ilk bu metod çalışır.
7.Url Routing işlemlerini tanımladıktan sonra nasıl kullanıcağımıza bakalım;
Sayfa İçerisinde Kullanımı
1. ilk olarak query string gibi değer atama işlemi yapalım.
Yukarıda başlık değişkenine istediğimiz parametreyi atayabiliriz.burada dikkat etmemiz gereken nokta Türkçe karakterleri kullanmamalıyız.bunun için Türkçe karakterleri çeviren bir metoda ihtiyacınız olacak.
2.Atadığımız değerleri nasıl okuyacağımıza bakalım;
RouteData.Values metodunu kullanarak değişkene atadığımız değeri alırız.Bu şekilde istediğimiz kadar url aracılığı ile veri taşıyabiliriz.